Projekty

Realizacja

Projektowanie przestrzeni sklepów.

Projektowanie przestrzeni sklepu, z języka angielskiego zwane layout'em, jest jedną z pierwszych ale niezwykle ważnych czynności, ale niezwykle ważnych czynności związanych z otwarciem nowego sklepu. Projekt powinien być wykonany jak najwcześniej, zwłaszcza w przypadku nowo budowanych obiektów, nawet przed zatwierdzeniem projektów budowlanych.
Od sposobu zaprojektowania przestrzeni sklepu zależy nie tylko całkowity koszt wyposażenia obiektu i przebiegu prac adaptacyjnych ale także koszty późniejszego jego funkcjonowania np. koszt energii wydatkowanej na oświetlenie, pracę urządzeń chłodniczych, klimatyzacji czy koszt zatowarowania.
Projekt layout'u sklepu ma także ogromny wpływ na ruch klientów, ekspozycję towarów i samopoczucie konsumenta, co przekłada się wprost proporcjonalnie na uzyskiwane przychody sklepu.
Wykonanie projektu, w przypadku remodelingu sklepu, wymaga przeprowadzenia wcześniejszej inwentaryzacji funkcjonujących w nim mebli i urządzeń sklepowych. Inwentaryzację wykonujemy w celu oszacowania, które z funkcjonujących sprzętów nadaje się do dalszej eksploatacji, co może w znaczny sposób obniżyć koszty.
Proces projektowania przebiega dwuetapowo:
I Etap.
Przygotowujemy projekt wstępny, który przedstawia orientacyjne rozplanowanie mebli i urządzeń. Na podstawie tego projektu przygotowujemy szacunkowy kosztorys. Akceptacja projektu wstępnego wraz z kosztorysem ma być podstawą do wyboru konkretnego wyposażenia. Ten etap prac wykonujemy w ścisłej współpracy z Inwestorem. Nie dostarczamy mebli!!! Ale na pewno mamy doświadczenie, którym możemy służyć przy ich wyborze, tak w przypadku nowego sprzętu jak i używanego. Ten etap projektu kończy się przygotowaniem precyzyjnej listy wyposażenia.

KOSZT WSTĘPNEGO PROJEKTU OD 300 ZŁ NETTO !!!

II Etap.
Projekt wykonawczy opracowywany jest na podstawie konkretnej listy wyposażenia (uzgodnionej wcześniej z Inwestorem) i bardzo precyzyjnie wykonanych pomiarów powierzchni sklepu.
Na projekcie wykonawczym zaznaczone są także propozycje rozmieszczenia konkretnych kategorii produktów jak np.: warzywa - owoce, nabiał, pieczywo, napoje (dotyczy sklepu spożywczego).
W skład tego opracowania wchodzi także projekt pomieszczeń zaplecza.
Do projektowania używamy profesjonalnego oprogramowania. Inwestor otrzymuje poza rzutem poziomym powierzchni sklepu, także wizualizacje w "3D", możliwe jest także zamówienie animacji przedstawiającej wirtualny spacer po sklepie. Projekty w "3D" dostarczamy tak w pierwszym jak i drugim etapie.
W całej swej historii wykonaliśmy wiele setek projektów sklepów, z których znaczna część była zrealizowana. Specjalizujemy się w projektowaniu sklepów spożywczych i drogeryjno - kosmetycznych o powierzchni Sali sprzedaży od 30 do 1000 m2.
Na podstawie projektu II etapu możemy także przygotować "Projekt technologiczny", który jest niezbędny dla obioru placówki przez Inspekcję sanitarna (SANEPID).

Centrum Doradztwa Franczyzowego   |   ul. Biskupińska 58B/3 60-463 Poznań   |   NIP: 787-178-19-23   |   tel. +48-663-755-044